Credo, het leven van Ede Staal

Erik Hulsegge in gesprek met de mensen die Ede Staal van dichtbij hebben meegemaakt. Wie was Ede Staal, wat bewoog hem. Hoe was het om met hem te werken? Wat doet zijn repertoire met de mensen, zelfs 35 jaar na zijn overlijden?

Kijk hier voor alle afleveringen of luister naar de nieuwste aflevering: afl.32: Roon Staal

Roon Staal (1980), zoon van Hero, de broer van Ede, kennen we in Groningen vooral van zijn grote hit Help me through the night. Hij coverde het nummer van zijn oom in 2000, een groot succes in de provincie Groningen en wijde omgeving. Roon leeft van de muziek, stond in verschillende musicals, onder meer de hoofdrol in Tommy, en deed het voorprogramma van Art Garfunkel en toert 5 keer per jaar door het land (agenda op roonstaal.com). Zijn eerste cd nam hij op in de studio van Gilbert O' Sullivan. In hoeverre is de muziek van zijn oom van invloed op zijn muziek? Speelt hij meer Ede-nummers tijdens concerten?


De Genezers

De Genezers gaat over ziekte en genezing, over onderzoeken en ontwikkelingen in de medische wetenschap. Pieter de Hart praat in iedere aflevering met een patiënt en een arts of medisch onderzoeker.

Kijk hier voor alle afleveringen of luister naar de nieuwste aflevering: De Genezers: Prehabilitatie: “de laatste revolutie in de gezondheidszorg”.

In aflevering 10 van De Genezers gaat het over prehabilitatie. Patiënten die een zware operatie moeten ondergaan zo goed mogelijk in conditie brengen. Hoogleraar chirurgie Joost Klaase keek de kunst af in Engeland, dat op dit gebied voorop loopt. Inmiddels is er in het UMCG een prehabilitatie-polikliniek geopend.


De Koffiecorner

In deze podcast bespreken Niiwino Geertsema (oud-VV Warffum), Martin Drent (oud-FC Groningen) en verslaggever Stefan Bleeker (oud GVAV) alles rondom FC Groningen. Dat doen ze met verschillende gasten en scherpe analyses.

Kijk hier voor alle afleveringen of luister naar de nieuwste aflevering: #120: Martin zegt sorry en derbypraat

Martin neemt in het begin van de aflevering het woord om sorry te zeggen en terug te komen op een filmpje wat hij vorige week op zijn Facebook zette. Verder de Derby, Gudde belt in en natuurlijk de terugkeer van Arjen Robben.


Kleedkamer Noord

Alle sporten, behalve FC Groningen. Dat is wat presentator Niiwino Geertsema en sportverslaggevers Karel-Jan Buurke en Henk Elderman wekelijks bespreken in de RTV Noord-podcast Kleedkamer Noord.

Kijk hier voor alle afleveringen of luister naar de nieuwste aflevering: #22: Clubwatcher neemt hoedje af voor Lycurgus

Het gaat uiteraard over de Clash der Clashes: Henk Grol vs Roy Meyer. Wie gaat er nu naar de Olympische Spelen? En maakt Kim Polling nog kans? Verder gaat het over de 'koekenbakkers' van Lycurgus en een nachtelijke ontmoeting met Pete Miller.


Turbulente Tijden

Windpark N33 is inmiddels gebouwd. Rond Meeden zijn 35 windmolens van tweehonderd meter hoog verrezen. De aanloop naar deze bouw toe liep verre van soepel. De gemoederen liepen hoog op. Tegenstanders van windparken lieten zich steeds harder horen. Tot het plaatsen van ijzeren pinnen in het land van boeren die een windmolen op hun land krijgen en het dumpen van asbest aan toe. Hoe kan het nou dat mensen zó ver kunnen gaan in het uiten van hun woede? Deze vraag triggerde Egbert Minnema. Voor RTV Noord maakte hij daarom in 2019 de vijfdelige podcastserie Turbulente Tijden. In deze serie word je meegenomen in de wereld van de windmolens, en hoe de woede in Groningen en Drenthe zo hoog op kon lopen. Laat je waardering en reacties achter in jouw podcastapp, zodat andere mensen ook kunnen genieten van de podcast. Ook kun je mailen naar eminnema@rtvnoord.nl

Kijk hier voor alle afleveringen of luister naar de nieuwste aflevering: Afkoeling?

Turbulente Tijden is een podcast, waarin RTV Noord-journalist Egbert Minnema op zoek gaat naar de reden van de weerstand die is geweest rondom Windpark N33, een groot windpark in Oost-Groningen waar inmiddels 35 windturbines zijn gebouwd. De podcast is begin 2019 gemaakt, toen de bouw nog niet is begonnen.


Voorwaarts Voorwaarts

Voorwaarts Voorwaarts is een podcast van RTV Noord over de Groninger politiek en maatschappij. In de podcast behandelt Martijn Folkers verschillende onderwerpen met uiteenlopende gasten. De podcast gaat over de actuele thema's die de Groninger interesseren, zoals de woningmarkt, de gezondheidszorg, de Zuidelijke Ringweg, de groei van de stad, de veranderingen op het platteland en de ontwikkelingen in de economie. De naam van de podcast is afgeleid van het Groninger vlaggenschip, de Voorwaarts Voorwaarts. Dit was lange tijd het schip dat ondersteund werd door de gemeente en de provincie Groningen en de Voorwaarts Voorwaarts gold als uithangbord voor Stad en Ommeland.

Kijk hier voor alle afleveringen of luister naar de nieuwste aflevering: 'Dit gaat ten koste van de democratie'

Veel gemeenten in onze provincie hebben het financieel moeilijk. En dan dreigt het door een verandering in het gemeentefonds allemaal nog erger te worden. 'Als dat niet verandert, gaan we allemaal Stadskanaal achterna.' Die gemeente zei onlangs niet meer verantwoordelijk te willen zijn voor nieuwe bezuinigingen. In Stadskanaal wordt er al tien jaar bezuinigd.