Credo, het leven van Ede Staal

Erik Hulsegge in gesprek met de mensen die Ede Staal van dichtbij hebben meegemaakt. Wie was Ede Staal, wat bewoog hem. Hoe was het om met hem te werken? Wat doet zijn repertoire met de mensen, zelfs 35 jaar na zijn overlijden?

Kijk hier voor alle afleveringen of luister naar de nieuwste aflevering: afl.44: Fieke Spoel, samen met haar zoons Jelger en Jasper Staal

Erik Hulsegge in gesprek met de mensen die Ede van dichtbij hebben meegemaakt. Wie was Ede Staal, wat bewoog hem. Hoe was het om met hem te werken? Wat doet zijn repertoire met de mensen, zelfs meer dan 35 jaar na zijn overlijden?


De Genezers

De Genezers gaat over ziekte en genezing, over onderzoeken en ontwikkelingen in de medische wetenschap. Pieter de Hart praat in iedere aflevering met een patiënt en een arts of medisch onderzoeker.

Kijk hier voor alle afleveringen of luister naar de nieuwste aflevering: De Genezers: CAR T-celtherapie, een revolutie in kankerbestrijding.

In aflevering elf van de genezers gaat het om CAR T-celtherapie, die wordt toegepast bij patiënten die lymfekierkanker hebben en zijn uitbehandeld met traditionele methodes. Dankzij CAR T-celtherapie geneest bijna de helft van dit soort patienten Het UMCG onderzoekt of deze dure therapie in 'eigen huis'aanzienlijk goedkoper kan worden uitgevoerd..


De Koffiecorner

In deze podcast bespreken Niiwino Geertsema (oud-VV Warffum), Martin Drent (oud-FC Groningen) en verslaggever Stefan Bleeker (oud GVAV) alles rondom FC Groningen. Dat doen ze met verschillende gasten en scherpe analyses.

Kijk hier voor alle afleveringen of luister naar de nieuwste aflevering: #133: 'Elke maar in deze is één teveel'

FC Groningen verloor woensdag met 1-0 van Vitesse. Na afloop ging het echter vooral over de twee rode kaarten en over de rust. Want er waren dronken veldbestormers en de doelman van de Arnhemmers werd geraakt door een volle beker bier, waardoor de rust met een klein halfuur verlengd werd. Wat zijn de gevolgen voor de club na deze domme actie van de supporters en moet FC Groningen vrezen voor een pittige straf?


Kleedkamer Noord

Alle sporten, behalve FC Groningen. Dat is wat presentator Niiwino Geertsema en sportverslaggevers Karel-Jan Buurke en Henk Elderman wekelijks bespreken in de RTV Noord-podcast Kleedkamer Noord.

Kijk hier voor alle afleveringen of luister naar de nieuwste aflevering: #43 (met Arjan Taaij): 'Ik heb me niet ingehouden in Bologna'

Lycurgus-coach Arjan Taaij vertelt vanuit Slovenië hoe hij in Bologna alle verloren kilo's er weer aan heeft gegeten, maar schetst ook de verschillen tussen zijn club en de oefentegenstanders die ze tegenkomen op de Europese trip.


Turbulente Tijden

Windpark N33 is inmiddels gebouwd. Rond Meeden zijn 35 windmolens van tweehonderd meter hoog verrezen. De aanloop naar deze bouw toe liep verre van soepel. De gemoederen liepen hoog op. Tegenstanders van windparken lieten zich steeds harder horen. Tot het plaatsen van ijzeren pinnen in het land van boeren die een windmolen op hun land krijgen en het dumpen van asbest aan toe. Hoe kan het nou dat mensen zó ver kunnen gaan in het uiten van hun woede? Deze vraag triggerde Egbert Minnema. Voor RTV Noord maakte hij daarom in 2019 de vijfdelige podcastserie Turbulente Tijden. In deze serie word je meegenomen in de wereld van de windmolens, en hoe de woede in Groningen en Drenthe zo hoog op kon lopen. Laat je waardering en reacties achter in jouw podcastapp, zodat andere mensen ook kunnen genieten van de podcast. Ook kun je mailen naar eminnema@rtvnoord.nl

Kijk hier voor alle afleveringen of luister naar de nieuwste aflevering: Afkoeling?

Turbulente Tijden is een podcast, waarin RTV Noord-journalist Egbert Minnema op zoek gaat naar de reden van de weerstand die is geweest rondom Windpark N33, een groot windpark in Oost-Groningen waar inmiddels 35 windturbines zijn gebouwd. De podcast is begin 2019 gemaakt, toen de bouw nog niet is begonnen.


Voorwaarts Voorwaarts

Voorwaarts Voorwaarts is een podcast van RTV Noord over de Groninger politiek en maatschappij. In de podcast behandelt Martijn Folkers verschillende onderwerpen met uiteenlopende gasten. De podcast gaat over de actuele thema's die de Groninger interesseren, zoals de woningmarkt, de gezondheidszorg, de Zuidelijke Ringweg, de groei van de stad, de veranderingen op het platteland en de ontwikkelingen in de economie. De naam van de podcast is afgeleid van het Groninger vlaggenschip, de Voorwaarts Voorwaarts. Dit was lange tijd het schip dat ondersteund werd door de gemeente en de provincie Groningen en de Voorwaarts Voorwaarts gold als uithangbord voor Stad en Ommeland.

Kijk hier voor alle afleveringen of luister naar de nieuwste aflevering: 'Een beetje krimp is niet erg'

Zo'n 12 jaar geleden leek de krimp tot uiting te komen door de sloop van Ganzedijk aan te kondigen. Dat gebeurde niet, maar bevolkingskrimp en afname van voorzieningen waren onderwerpen van gesprek in Oost-Groningen. Anno 2021 is het anders, nu de woningmarkt ook in de Ommelanden verhit is geraakt. Kan de term krimp bij het grof vuil? We praten erover met Elles Bulder, lector bevolkingskrimp van de Hanzehogeschool, wethouder Hennie Hemmes van de gemeente Pekela en getogen Oost-Groninger Loek Mulder, projectleider NoordZaken.