Credo, het leven van Ede Staal

Erik Hulsegge in gesprek met de mensen die Ede Staal van dichtbij hebben meegemaakt. Wie was Ede Staal, wat bewoog hem. Hoe was het om met hem te werken? Wat doet zijn repertoire met de mensen, zelfs 35 jaar na zijn overlijden?

Kijk hier voor alle afleveringen of luister naar de nieuwste aflevering: afl.26: Alex Staal

Alex Staal, producer, muzikant en studio-eigenaar uit Veendam leerde Ede kennen in zijn jonge jeugdjaren. Zijn ouders, Klaas en Fenny Staal waren bevriend met Ede en Fieke, Klaas (overleden in 2016) deed het art-work en de foto's van Ede's elpees, Fenny (uitgebreid aan het woord in aflevering 2 van deze serie) was de stille kracht achter de buddy's Ede en Klaas. Van de grote hoeveelheid demo's en proefopnames die Ede naliet werd in 1996 een selectie uitgebracht op de dubbel-cd 'As 't boeten störmt/Hear my song'. Alex monteerde voor deze uitgave de opnames, een grote klus die meer dan een half jaar in beslag nam. Help me through the night bijvoorbeeld bestond uit meer dan 10 losse fragmenten. Alex kent de verhalen achter veel van die nummers. Is bijvoorbeeld het nummer Aans as Aans en onschuldig liefdesliedje? Of toch niet?


De Genezers

De Genezers gaat over ziekte en genezing, over onderzoeken en ontwikkelingen in de medische wetenschap. Pieter de Hart praat in iedere aflevering met een patiënt en een arts of medisch onderzoeker.

Kijk hier voor alle afleveringen of luister naar de nieuwste aflevering: De Genezers: ondanks een erfelijke ziekte toch gezonde kinderen krijgen.

In deel acht van De Genezers gaat het over PGD: de weg die ouderparen met een erfelijke ziekte afleggen, om toch gezonde kinderen te krijgen. Genezer Nicole Corsten begeleidt jaarlijks namens het UMCG tientallen ouderparen. Anna Velting heeft een erfelijke ziekte waardoor ze met haar partner kiest voor PGD. Wat haar betreft is deze manier van zwanger worden zwaar, maar uiteindelijk alle moeite waard.


De Koffiecorner

In deze podcast bespreken Niiwino Geertsema (oud-VV Warffum), Martin Drent (oud-FC Groningen) en verslaggever Stefan Bleeker (oud GVAV) alles rondom FC Groningen. Dat doen ze met verschillende gasten en scherpe analyses.

Kijk hier voor alle afleveringen of luister naar de nieuwste aflevering: De Koffiecorner #108: (met Wouter Gudde) 'De economie heeft ons ingehaald'

In deze aflevering van de Koffiecorner is Wouter Gudde te gast. Met de algemeen directeur van FC Groningen bespreken we het beleidsplan, maar hebben we het ook over de financiële situatie van de club. De wedstrijden tegen Willem II en FC Twente komen voorbij en we stellen een reeks luisteraarsvragen.


Kleedkamer Noord

Alle sporten, behalve FC Groningen. Dat is wat presentator Niiwino Geertsema en sportverslaggevers Karel-Jan Buurke en Henk Elderman wekelijks bespreken in de RTV Noord-podcast Kleedkamer Noord.

Kijk hier voor alle afleveringen of luister naar de nieuwste aflevering: #9: 'Het schieten van Rudez tegen Leiden valt vies tegen'

Deze week bespreken we de veegpartij in Leiden, waar Donar flink klop kreeg. Ook gaat het over Lycurgus en bellen we met Georgië. Daar proberen de voetbalbroers Goguadze oet Oskerd een contract te verdienen bij een profclub. In de versnelde ronde behandelen we de topweek van basketballer Rienk Mast, de bronzen judomedailles van Polling en Grol in Qatar, de schaakprestaties van Van Foreest op het Tata Steel-toernooi en de manier waarop Marcel Bosker zich naar zijn tweede internationale allround medaille schaatste. Daarnaast vragen we bij Siemen Mulder een rode kaart aan en is Klaas Drewel weer eens te horen.


Turbulente Tijden

Windpark N33 is inmiddels gebouwd. Rond Meeden zijn 35 windmolens van tweehonderd meter hoog verrezen. De aanloop naar deze bouw toe liep verre van soepel. De gemoederen liepen hoog op. Tegenstanders van windparken lieten zich steeds harder horen. Tot het plaatsen van ijzeren pinnen in het land van boeren die een windmolen op hun land krijgen en het dumpen van asbest aan toe. Hoe kan het nou dat mensen zó ver kunnen gaan in het uiten van hun woede? Deze vraag triggerde Egbert Minnema. Voor RTV Noord maakte hij daarom in 2019 de vijfdelige podcastserie Turbulente Tijden. In deze serie word je meegenomen in de wereld van de windmolens, en hoe de woede in Groningen en Drenthe zo hoog op kon lopen. Laat je waardering en reacties achter in jouw podcastapp, zodat andere mensen ook kunnen genieten van de podcast. Ook kun je mailen naar eminnema@rtvnoord.nl

Kijk hier voor alle afleveringen of luister naar de nieuwste aflevering: Afkoeling?

Turbulente Tijden is een podcast, waarin RTV Noord-journalist Egbert Minnema op zoek gaat naar de reden van de weerstand die is geweest rondom Windpark N33, een groot windpark in Oost-Groningen waar inmiddels 35 windturbines zijn gebouwd. De podcast is begin 2019 gemaakt, toen de bouw nog niet is begonnen.


Voorwaarts Voorwaarts

Voorwaarts Voorwaarts is een podcast van RTV Noord over de Groninger politiek en maatschappij. In de podcast behandelt Martijn Folkers verschillende onderwerpen met uiteenlopende gasten. De podcast gaat over de actuele thema's die de Groninger interesseren, zoals de woningmarkt, de gezondheidszorg, de Zuidelijke Ringweg, de groei van de stad, de veranderingen op het platteland en de ontwikkelingen in de economie. De naam van de podcast is afgeleid van het Groninger vlaggenschip, de Voorwaarts Voorwaarts. Dit was lange tijd het schip dat ondersteund werd door de gemeente en de provincie Groningen en de Voorwaarts Voorwaarts gold als uithangbord voor Stad en Ommeland.

Kijk hier voor alle afleveringen of luister naar de nieuwste aflevering: Hoe gaan we om met ons Groninger landschap?

Voorwaarts is een podcast van RTV Noord over de Groninger politiek en maatschappij. In de podcast behandelt Martijn Folkers verschillende onderwerpen met uiteenlopende gasten. Deze aflevering gaat over de keuze voor windmolens en zonneparken in Groningen. Wat doet dat met ons Groninger landschap? 'Het is tijd voor bezinning, een pas op de plaats', zegt directeur Marco Glastra van stichting Groninger Landschap. Gemeenten en provincie moeten volgens hem gaan nadenken waar ze precies wat willen toestaan. Politiek verslaggever Johan de Veer (Dagblad van het Noorden) is ook te gast om mee te praten over dit onderwerp.